Koledar dogodkov

Dogodek: Oskar Birsa: Poti miru (na soški fronti od Jadrana do Alp)

Datum: 08.03.2017
Ura: 19:00

Kraj: Tolmin

Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

Oskar Birsa, planinski vodnik PD Nova Gorica in ljubiteljski fotograf iz Brij (Ajdovščina) nam bo po kratki predstavitvi začetka 1. svetovne vojne in začetka bojev na soškem bojišču predstavil naborna območja na območju sedanje Republike Slovenije, kako je potekala mobilizacija vojakov, kam so bili  napoteni in kje so se bojevali slovenski fantje. V nadaljevanju bo analiziral demografska dogajanja na območju Slovenije v zadnjih 100 letih, v kateri so navedeni podatki, ki jih v zgodovinskih knjigah običajno ne najdemo zbranih na enem mestu.
Foto projekcija se začne ob izlivu Soče v morje ter predstavi bojišča in poti miru na Doberdobskem krasu, kjer je bila prva bojna črta ob morju. Ogledali si bomo še ostala bojišča na Komenskem Krasu in dogajanje v zaledju kraških bojišč, nadaljevali ob levem bregu Soče preko Gorice in Škabrijela, Svete Gore, Vodic do Banjšic, spoznali zaledje, ki je oskrbovalo ta del bojišča.
Z Banjšic se bomo mimo Sv.Lucije in Tolmina vzpeli na krnsko bojišče in mimo Bovca nadaljevali do Kranjske gore.  Povratek preko Predela in Loga pod Mangrtom, čez Rombom po desnem bregu Soče na Matajur in Kolovrat. Zaključimo s Korado, Sabotinom in Kalvarijo pri Gorici.
 

Ob ogledu 900 fotografij od tega 450 iz obdobja 1. vojne avtor foto projekcije razmišlja o nesmislih vojne, o vojaku v jarku, njegovih stiskah, skrbeh, herojstvih, strahu, molitvi, spraševanju, razmišljanju o življenju in smrti, krivdi, ljubezni do domovine in svojcev, posledicah, ki so jih vojne pustile na slovenskemu narodu …                                                                                                                          

Prisrčno vabljeni na 5. zimski planinski večer v letošnji sezoni! 
 

Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Tumov drevored 6
5220 Tolmin
www.tol.sik.si

T: 05 38 11 528
E.: tolmin@tol.sik.si
www.tol.sik.si

Copyright © 2011 LTO Sotočje