Goriška Brda
Brda - pravljična pokrajina, od koder razgledi sežejo proti morju, Furlaniji in Benečiji, dežela gričev, ugnezdena na pol poti med Alpami in Jadranom.  

Obilje lepot, zanimivosti in doživetji pritegne slehernega popotnika. Pečat preteklosti daje značaj tudi današnjemu življenju, ki v briških vaseh in vasicah še vedno utripa po svoje - umirjeno in radoživo obenem, v krogu družine in v sožitju z gosti. Bistvo Brd ostaja vedno isto - prvinski užitek ob jedi, omamnost doživetja vina in nepozabnost veselega druženja.

Posamezne bisere kulturne dediščine srečamo v Brdih na vsakem koraku in predvsem od nas samih je odvisno, kaj bo pritegnilo našo pozornost. Kogar zanima arhitektura, bo lahko v Brdih mnogokaj videl. Od ostankov preprostih in skromnih kolonskih hiš z ostanki žbatafurjev in ognjišč do grajskih poslopij z mogočnimi stolpi, grajskimi dvorišči (Dobrovo, Vipolže), pa tudi utrjenih srednjeveških naselij (Šmartno). Strnjene vasice, ozke uličice, lesene balkone, mala zamrežena okenca in številne druge značilne detajle boste našli v več vaseh. Pozornosti so vredni tudi spretno sezidani suhi zidovi iz peščenjaka, sivorjavega kamna, značilnega za Brda.

Pravi biseri se seveda ponujajo v cerkvah: v različnih delih oltarjev in druge opreme, v zanimivih slikarijah, freskah… vse do domoljubnih napisov iz časa po drugi svetovni vojni.

Jame so v Brdih redkost in posebnost, saj pokrajina ni kraška. Zanje morate povprašati pri starejših domačinih, lahko pa si ogledate Krčnik, naravni kamniti most, in Korita na potoku Kožbanjščku, kamor pridete mimo Hruševlja in naselja Pristavo.

Obiščite pa tudi našo spletno stran www.brda.si in si oglejte predstavitveni video 

TIC Brda
Grajska cesta 10
5212 Dobrovo v Brdih
T:+386(0)5 395 95 94
F:
+386(0)5 395 95 95
E:
tic@obcina-brda.si
W:
www.brda.si

Copyright © 2011 LTO Sotočje