Miren - Kostanjevica
Pokrajina občine je zelo raznolika. Del imenovan tudi ''Vrt Goriške'' sega v območje Vipavske doline.

Občina Miren-Kostanjevica na zahodu meji z Republiko Italijo, na severu z občino Šempeter - Vrtojba, na vzhodu z Mestno občino Nova Gorica in na jugu z občino Komen na Krasu. Občina obsega 15 naselij, upravno središče je Miren.

Pokrajina občine je zelo raznolika. Del imenovan tudi ''Vrt Goriške'' sega v območje Vipavske doline. Pokrivajo ga rodovitna polja, vrtovi in sadovnjaki, med katerimi se vije reka Vipava. Preostali del pokrajine sega v območje Krasa z značilno barvito in pestro kraško floro, s kraškimi vrtačami in globokimi brezni, ki so pravi izziv za mnoge jamarje. Tu sta doma kraški pršut in teran.

Miren je znan po skoraj 100 letni čevljarski tradiciji, Bilje po opekarništvu, Kras pa po kamnoseštvu.

Obstoj sedanjih naselij na območju občine Miren-Kostanjevica sega že v prazgodovino in antiko. O tem pričajo številna arheološka najdišča prazgodovinskih gradišč in rimskih grobišč v Mirnu in v Biljah. Najzanimivejše turistične točke v občini so: Mirenski grad z romarsko cerkvijo Žalostne Matere božje iz 13. stoletja; Trstelj kot najvišji hrib in najvišja razgledniška točka v občini, z urejenimi planinskimi potmi in planinsko kočo ''Trstelj''; Cerje, hrib z izrednim razgledom po Vipavski dolini ter proti morju in Tržaškemu zalivu, na kateremu je zgrajen mogočen Spomenik braniteljem slovenske zemlje, ki bo dobil končno podobo in muzejske zbirke v prihodnjih letih.

Kraške jame (mnoge še neraziskane), so globoke tudi do 70m, primerne za jamarski šport. Na območju najdemo vrsto kolesarskih in sprehajalnih poti. Znamenitosti iz 1. svetovne vojne urejajo v okviru razvijajočega projekta Poti miru na Krasu. Na reki Vipavi je razširjeno športno ribištvo.

Občina Miren – Kostanjevica
Miren 129
Si - 5291 Miren
T: 05 330 46 70
F: 05 330 46 82
E: tajnistvo@miren-kostanjevica.si
W: www.miren-kostanjevica.si
W: www.potimirunakrasu.org

Copyright © 2011 LTO Sotočje