Idrija
Idrija – razgledi po stoletjih preteklosti.

Mesto Idrija se je razvilo v kotlini sredi hribovite in z lesom bogate pokrajine. Po legendi je škafar v studencu namakal škaf; ko ga je hotel dvigniti, ga je komaj premaknil. Ujel je živo srebro. Komaj nekaj let po odkritju so začeli kopati rudo. Na površju pa je zraslo mesto. Rudnik se danes po 500 letih delovanja zapira, njegovo dediščino pa si je še vedno mogoče ogledati. O delu rudarjev danes priča turistični rudnik Antonijev rov, o ustvarjalnosti nekdanjih dni pa številni spomeniki tehniške in kulturne dediščine, kot so kamšt, jašek Frančiške, klavže na Idrijci, Belci in Kanomljici, vodni kanal Rake...

Idrijo so zaznamovale tudi čipke.
Snežno bele čipke so po vsem svetu znana posebnost Idrije. Zgodbe rudarjev in klekljaric so na ogled v razstavnih prostorih Mestnega muzeja Idrija na gradu Gewerkenegg, v Čipkarski šoli Idrija in v Centru idrijske čipke.

Idrija je prejemnica številnih laskavih nazivov:
Idrija, najstarejše slovensko rudarsko mesto na seznamu UNESCO 2012
Idrija-Evropska destinacija odličnosti (EDEN) 2011
Idrija-Alpsko mesto leta 2011
Idrija-Dragulj slovenskih Alp 2007

Industrijska dediščina dveh svetovno znanih rudnikov živega srebra – Almadén v Španiji in Idrija v Sloveniji, je od 30. junija 2012 vpisana na prestižni seznam dediščine človeštva, UNESCO.
V Idriji zajema dediščino rudnika in rudarjenja v najširšem pomenu te besede: rudišče, rove, jaške, industrijske stavbe, profano in sakralno arhitekturo. Sem spadajo Antonijev rov – v muzej urejeno idrijsko podzemlje, grad Gewerkenegg, v katerem domuje najboljši evropski muzej industrijske in tehniške dediščine, jašek Frančiške z obnovljenimi rudniškimi stroji in napravami, kamšt, topilnico, klavže, rudniško žitno skladišče in rudniško gledališče, idrijsko rudarsko hišo, staro mestno jedro …

IDRIJA-ALPSKO MESTO LETA 2011
Idrija je februarja 2011, v prisotnosti predstavnikov „alpskih mest leta“ iz drugih držav alpskega prostora in drugih mednarodnih gostov ter visokih predstavnikov slovenskega in lokalnega javnega življenja, prevzela laskavi naziv „alpsko mesto leta 2011“. V ta namen se bo vse do novembra 2011 v okviru programa prireditev "Idrija, alpsko mesto leta 2011" zvrstilo mnogo strokovnih, turističnih in družabnih prireditev, ki bodo pestrile utrip mesta. Naziv pomeni priznanje mednarodne skupnosti alpskih držav Idriji in njeni zavezanosti k uresničevanju določil Alpske konvencije v smeri trajnostnega razvoja, s poudarkom na ohranjanju občutljivega ravnovesja med naravo in človekovo dejavnostjo v alpskem prostoru.

IDRIJA-EVROPSKA DESTINACIJA ODLIČNOSTI 2011
Strokovna komisija za izbor Evropske destinacije odličnosti 2011 je Občini Idrija sporočila, da je na podlagi ocen strokovne komisije iz prve in druge faze ocenjevanja destinacija Idrija s projektom „Idrija – zgodba za vse čase“ dosegla najvišje število točk in ji bo tako podeljen naziv Evropska destinacija odličnosti 2011. Slovenska turistična organizacija je tako letos izbirala destinacijo, ki je po načelih trajnostnega razvoja oživila enega ali več objektov nepremične kulturne dediščine, jim vdahnila nove turistične vsebine in pomene ter spodbudila oživljanje lokalnega okolja na trajnosten način in povečan obisk čez vse leto.

Dodatne informacije:
Vabljeni na spletni potep po Idriji!
Obiščite turistični portal: www.visit-idrija.si, www.festivalidrijskecipke.si

Priporočamo vam nekajdnevni obisk Idrije, da boste lahko celovito doživeli mesto z lepimi okoliškimi kraji.

TIC Idrija
Mestni trg 2
SI - 5280 Idrija
T: 05 374 39 16
F: 05 374 39 15
E: tic@visit-idrija.si
W: www.visit-idrija.si

Urnik

maj-september:
pon - pet: 9.00 - 19.00
sob, ned, prazniki: 9.00 - 18.00


oktober, marec, april:
pon - pet: 9.00 - 17.00
sob, ned in prazniki: 9.00 - 16.00

november-februar:

pon - pet: 9.00 - 16.00

sob, ned in prazniki: 9.00 - 16.00

Zaprto:

1. november, 25. december, 1. januar

Infomat deluje 24/7

 

Copyright © 2011 LTO Sotočje