Ajdovščina
Občina Ajdovščina je gospodarsko in kulturno središče Vipavske doline, ki leži na zahodnem delu Slovenije, v bližini državne meje z Italijo.

SREDIŠČE OBČINE je mesto Ajdovščina, kjer živi okoli 7.000 prebivalcev. Mesto se ponaša z izredno bogato in razgibano zgodovino. Prav zaradi posrečene kombinacije prvih rimskih zgradb in kasnejših srednjeveških gradbenih posegov ponuja danes Ajdovščina obiskovalcem nešteto zanimivosti. Posebno atraktivna je vzhodna mestna veduta z restavriranim delom obzidja, s stolpom in v obzidje vključenimi renesančnimi grajskimi arkadami.

 

Občino sestavlja 26 krajevnih skupnosti in 45 naselij.
Površina: 245 kvadratnih kilometrov
Št. Prebivalcev: 18.006
Najvišja točka: vrh Malega Golaka – 1495 metrov
Najnižja točka: rokav Vipave pod Batujami – 60 metrov

 

DRUŽABNO ŽIVLJENJE v Ajdovščini je bogato na vseh področjih. Zanj poskrbijo ugledne kulturne institucije: Pilonova galerija, Lavričeva knjižnica, Muzej Ajdovščina, Zveza kulturnih društev, ki združuje vsa društva in posameznike, ki se ukvarjajo s kulturnimi dejavnostmi v Ajdovščini, med njimi je veliko odličnih pevskih sestavov; pa tudi dobro organizirane športne dejavnosti: Zavod za šport Ajdovščina in Letno kopališče Ajdovščina, Športni park Pale z lepo urejenimi igrišči za tenis, košarko, balinanje, otroškimi igrali ter imenitnima progama za drzne gorske kolesarje (4-kross in down-hill), Aeroklub Josip Križaj, ki upravlja letališče Ajdovščina, Športna zveza Ajdovščina, ki združuje mnoga domača športna društva, pa tudi Planinsko društvo, ki ureja planinske poti in organizira pohode.

Že bežen pogled po Vipavski dolini popotniku pove, da je tu doma kmetijstvo. V nižini so podnebni pogoji idealni za pridelovanje sadja in zelenjave. Na gričevju se razprostirajo vinogradi, ki dajejo slovito vinsko kapljico. Vipavci so že v Valvazorjevih časih oskrbovali Dunaj in druga večja mesta z vinom in zgodnjim sadjem (češnje, marelice, breskve). V skoraj vsaki vasi vinogradniškega področja so ohranjeni »VELBANI HRAMI« - obokane kleti, kjer vas bodo domačini prijazno sprejeli in postregli z domačimi pridelki. Vinorodni okoliš Vipavska dolina ima 2.334 ha vinogradov. Skozi Vipavsko dolino pa je speljana tudi Vipavska vinska cesta, ki se lepo vključuje v turistično ponudbo občine Ajdovščina.

 

Precejšen del občine Ajdovščina leži na Trnovski planoti. Vasi Predmeja, Otlica, Kovk in Gozd domačini skupno imenujemo GORA. Poseljena je dobrih 400 let. Krasi jo bogata naravna in kulturna dediščina. Gora je kot pajkova mreža prepredena s kamnitimi zidovi, grubljami, s katerimi so si prvotni naseljenci označevali svoje ozemlje. Sem in tja še najdemo »kale« ki so služili za napajanje živine. Pred skoraj vsako domačijo pa je opaziti lep vodnjak, le-ti so še do nedavnega služili svojemu namenu, saj imajo Gorjani vodovod napeljan komaj od leta 2004.

Skozi čas so domačini ustvarjali bogato ljudsko izpovedovanje, ki ga je po večini zbiral in zapisal učitelj, pisatelj in zbiralec ljudskega gradiva ter velik ljubitelj Gore, Franc Černigoj.

Da je Gora danes prepoznavna in občudovana dežela v Sloveniji in v svetu, je zaslužno najprej Društvo Gora, ki obuja in ohranja tradicijo Gore, poznana je predvsem njihova ČIBEJEVA SKUPINA, ki ohranja smučanje po starem. Gorjanske gospodinje, združene v Aktiv podeželskih žena Predmeja, pa skrbijo za lep izgled, tako svojih dvorišč, kot Gore na sploh. Prav tako so ponosne na veščine, ki so se jih naučile od svojih babic – kuhajo, klekljajo gorjansko »špico«, pojejo in priložnostno pripravljajo tudi razstave.

Poleg prijaznih in delovnih ljudi Gora obiskovalcem ponuja še marsikaj drugega. V prijetnem poletnem hladu jo lahko prehodite po dolgem in počez, saj Gorjani lepo skrbijo za svoje popotniške steze, ob katerih je nemalo naravnih čudes: Otliško okno, kamnita spirala,ledenice in druge jame ter brezna, v katerih se skrivajo čudesa, kot je Spaka Kulaka, škraplje,… Goro si je za svoj dom izbralo mnogo rastlin in živali, nekatere od njih najdete edino na tem rajskem koščku slovenske zemlje.

Dobrodošli na Ajdovskem!

Za informacije o turistični, prireditveni in splošni ponudbi občine Ajdovščina poskrbi TIC Ajdovščina, ki vam lahko pripravi tudi program izleta za vašo skupino:

TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a
5270 Ajdovščina
T: 05 365 91 40
E: tic.ajdovscina@siol.net
W: www.tic-ajdovscina.si

Pisarna TIC Ajdovščina je odprta od ponedeljka do petka med 10:00 in 18:00 ter ob sobotah med 8:00 in 12:00.

Copyright © 2011 LTO Sotočje