Nova Gorica
Nova Gorica je mlado mesto, nastalo po drugi svetovni vojni, ker je mesto Gorica, dotedanje središče severne Primorske, ostalo na italijanski strani meje.

Nova Gorica leži na zahodu države tik ob italijanski meji. Nova Gorica je mlado mesto, nastalo po drugi svetovni vojni, ker je mesto Gorica, dotedanje središče severne Primorske, ostalo na italijanski strani meje. Ob vključevanju Slovenije v Evropsko skupnost se obe mesti ponovno povezujeta in na sami meji je nastal nov trg z mozaikom nove Evrope, kot simbol odpravljanja meja in evropskega združevanja.

 

Novo Gorico na severu obdajajo vrhovi Sabotin, Skalnica oz. Sveta gora in Škabrijel, na jugu in jugovzhodu gričevje Panovca in Kostanjevice, na zahodu pa reka Soča z ravnicami.

Samo mesto ponuja veliko zanimivosti. Obiščete lahko frančiškanski samostan Kostanjevico z bogato knjižnico in grobnico kraljeve rodbine Burboni, se odpravite po romarski poti na Sveto goro, kjer si ogledate baziliko. V renesančnem gradu Kromberk domuje Goriški muzej s svojo stalno zbirko.

Možnosti športa in rekreacije v mestu in neposredni bližini so velike – plavalni bazeni, teniška igrišča, kajakaška proga, konjeniški center, vzletišča za jadralno padalstvo in zmajarstvo, številne kolesarske in pešpoti.

Poleg številnih društev in organizacij so v mestu tudi pomembne institucije, kot Kulturni dom, Slovensko narodno gledališče ali Goriška knjižnica Franceta Bevka, ki velja za eno izmed največjih v Sloveniji.

Nova Gorica je največji slovenski center igre in zabave in ena najpomembnejših zabaviščnih destinacij v Evropi. Razkošne igralnice ponujajo zabavo, kulinariko in bogat program več tisoč obiskovalcem vsako noč in skozi vse leto.

Okolica Nove Gorice s svojo razgibano pokrajino vse od spodnje Vipavske doline pa do Trnovsko-Banjške planote ponuja zanimive izletniške točke, naravne zanimivosti in bogato kulturno dediščino.

Turistična zveza TIC Nova Gorica
Delpinova ulica 18 b
SI-5000 Nova Gorica
T: +386 (0)5 330 46 00
F: +386 (0)5 330 46 06
E: tzticng@siol.net
W: www.novagorica-turizem.com

Copyright © 2011 LTO Sotočje