Šempeter - Vrtojba
Kjer Vrtojbensko-Biljenski griči prehajajo v plodno ravnino, ki sta jo s svojimi rečnimi nanosi izoblikovali reki Soča in Vipava.

Občino Šempeter-Vrtojba sestavljata dva kraja na vzhodnem delu Goriške, kjer Vrtojbensko-Biljenski griči prehajajo v plodno ravnino, ki sta jo s svojimi rečnimi nanosi izoblikovali reki Soča in Vipava. Območje je bilo poseljeno že v rimskih časih. V preteklosti sta oba kraja oskrbovala Gorico z zelenjavo in drugimi kmečkimi pridelki, danes pa se razvijata v sodobno gospodarsko in trgovsko središče.

Zeleni gozdovi, vinogradi, polja in travniki tvorijo bogato barvno podobo. Vrtojbensko-Biljenski griči z večjim delom goriške ravnine nudijo najboljše pogoje za vinogradništvo, sadjarstvo, vrtnarstvo, zelenjadarstvo in cvetličarstvo, zato je to območje znano tudi kot "Vrt Goriške".

Oba kraja ponujata sprostitev (fitness, masaže…) in zabavo (koncerti mednarodno priznanih glasbenikov, nastopi plesnih skupin, komikov, gledaliških skupin…), popotnikom so na voljo prenočišča v hotelu Lipa in v restavraciji Šanpier. Čudovit razgled nad bližnjo okolico nudita razgledni točki Markov hrib (227 m) nad Šempetrom pri Gorici ter grič Sv. Ot, ki se dviga nad gozdnatim območjem Vrtojbensko-Biljenskih gričev.

Šempeter pri Gorici in Vrtojba ponujata svojim obiskovalcem tudi bogato društveno življenje. Številni pevski zbori, kulturno-umetniška, športna ter najrazličnejša druga društva celo leto prirejajo vrsto prireditev, koncertov in drugih dogodkov.

Atletika, športi z žogo ter druge rekreacijske in športne dejavnosti se odvijajo čez celo leto v športnem centru HIT, za lažjo aktivno sprostitev je poskrbljeno na Trim stezi v Vrtojbi.

Hotel Lipa
Trg Ivana Roba 7
Si - 5290 Šempeter pri Gorici
T
: +386 (0)5 336 60 00
E: hotel.lipa@hit.s
W: www.hit.si

Copyright © 2011 LTO Sotočje